ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

NOVÝ STAVEBNÍ ZÁKON - CO NÁS ČEKÁ A NEMINE?

cervenec-foto.jpg

Je to tady! K získání stavebního povolení už nebudete muset zdlouhavě obíhat úřady. Pro jiné než vyhrazené stavby začal od 1.7. 2024 platit nový stavební zákon. A jaké změny nás čekají?

1. DIGITALIZACE STAVEBNÍHO ŘÍZENÍ

Stavební řízení bude pro všechny účastníky probíhat v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších informačních systémů. Pro konzervativní stavebníky máme dobrou zprávu - nadále můžete odevzdat vybrané podklady v listinné podobě.

2. NOVÉ LHŮTY

Stavební úřady budou rozhodovat v pevně stanovených lhůtách - pro stavbu rodinného domu získáte povolení už za 30 dní! U složitějších staveb typu dálnice nebo elektrárna do 120 dní.

3. JEDNO JEDINÉ ŘÍZENÍ

Novinkou je také to, že se bude v jediném řízení stavba posuzovat jak z hlediska jejího umístění, tak z hlediska jejího povolení. To značně urychlí celý proces, takže základový kámen vašeho nového domova na sebe nenechá dlouho čekat.

4. STAVEBNÍ ÚŘAD OSLOVUJE DOTČENÉ ORGÁNY SÁM

Další milou zprávou je, že vám dá během řízení stavební úřad víceméně pokoj. Pokud totiž nedoložíte k žádosti závazná stanoviska dotčených orgánů, stavební úřad si je vyžádá sám, aniž by vás jakožto stavebníka vyzýval k doložení (nebo kvůli tomu zastavoval stavební řízení).

5. APELAČNÍ PRINCIP

Nově se zavádí apelační princip při posouzení odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud stavební úřad nevyhoví odvolání podanému proti jeho rozhodnutí, posoudí odvolání nadřízený stavební úřad. Spis se už nebude vracet na prvostupňový stavební úřad.

6. ZÍSKÁNÍ PŘEDBĚŽNÝCH INFORMACÍ

Aby se vše ještě urychlilo, budete moci stavební úřad požádat o předběžnou informaci zejména o hlediscích, podle kterých bude stavební úřad posuzovat žádost o vydání rozhodnutí o povolení záměru a za jakých předpokladů lze žádosti vyhovět. Takže dopředu budete vědět, co si například v projektu můžete dovolit a co už vám rozhodně neprojde.

7. JEDNOTNÉ ENVIRONMENTÁLNÍ STANOVISKO (JES)

Dosud se závazná stanoviska a rozhodnutí z oblasti životního prostředí řídila dle devíti různých zákonů (například zákona o ochraně přírody a krajiny, lesního zákona, vodního zákona, zákona o ochraně ovzduší apod.). Nový zákon o jednotném environmentálním stanovisku, který je v gesci Ministerstva životního prostředí, zavádí jednotné environmentální stanovisko (JES), které bude vydáváno jako závazné stanovisko.

Tak co říkáte? Usnadní nový stavební zákon život všem stavebníkům, nebo se systém zhroutí pod náporem novinek a nedokonalého Portálu stavebníka? To ukáže až čas. Nám se však tyto novinky jeví jako mílový krok kupředu a směřující vstříc méně byrokratické budoucnosti.

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?