ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

FLIPOVÁNÍ S NEMOVITOSTMI - ANO NEBO NE?

cerven-foto.jpg

Tento pojem se začíná vrývat do našeho povědomí zejména díky velkému boomu na sociálních sítích. Pokud vám pojem flipování ale nic neříká, pojďme se mu teď společně podívat na zoubek.

Flipování s nemovitostmi (známé též jako house flipping) je investiční strategie, při které se zakoupí nemovitost s cílem ji rychle prodat se ziskem. A jak se onoho kýženého zhodnocení dosáhne? Provádí se renovace (od drobných úprav až po rozsáhlé rekonstrukce) či jiná zlepšení. Tento proces je nejen finančně, ale také psychicky náročný a zahrnuje několik klíčových kroků:

1. VYBRAT TU SPRÁVNOU NEMOVTOST

Tento krok je zcela zásadní - důležité je vybrat nemovitost v atraktivní oblasti s vysokým potenciálem růstu hodnoty, která je ale většinou nabízena pod tržní cenou (například z dražeb, dědictví nebo krátkodobých prodejů tzv. foreclosure). Často se kupují také podíly na nemovitostech.

2. JAK TO VŠE FINANCOVAT?

Asi vás nepřekvapí, že flipování můžete financovat dvěma způsoby. Buď vlastním kapitálem, tedy za použití vašich úspor nebo investic, nebo úvěrem, hypotékou či jinou půjčkou.

3. ŠUP DO PRÁCE

Jako při každé jiné realizaci rekonstrukce je potřeba dobře plánovat - i s ohledem na rozpočet a časový harmonogram. Také je třeba důsledně sledovat výdaje, aby se předešlo překročení rozpočtu. Dobře si promyslete, které zásahy se vyplatí a opravdu zhodnotí nemovitost a které ne.

4. A TEĎ PRODAT

Klíčové je správné stanovení prodejní ceny na základě tržních podmínek a nákladů na renovaci. Nezapomeňte také na efektivní marketingovou strategii, abyste nemovitost rychle a výhodně prodali. Nechte si nemovitost nafotit profesionálním fotografem a pak inzerujte na správné platformě - třeba i u nás, kde navíc ušetříte za provizi, kterou byste platili u realitní kanceláře.

VÝHODY

Největší výhodou je bezesporu potenciál pro vysoký zisk. Při správném výběru a rekonstrukci nemovitosti lze dosáhnout opravdu značného zisku. Flipování také může nabídnout mnohem rychlejší návratnost investic ve srovnání s tradičními formami nemovitostních investic.

NEVÝHODY

Každá mince má dvě strany, a tak i flipování má své značné nevýhody. Největší z nich je obrovské finanční riziko. Pokud se nemovitost nepodaří prodat za očekávanou cenu nebo se vyskytnou nečekané náklady (například při rekonstrukci) může dojít ke ztrátě. Musíte mít také dostatečný finanční kapitál na nákup a rekonstrukci nemovitosti, takže dobře propočítejte, jestli se vám flipovat opravdu vyplatí. Navíc proces renovace a prodeje může být časově velmi náročný a vyžaduje pečlivé plánování a realizaci. Je také víc než vhodné znát místní stavební předpisy a regulační požadavky.

NAŠE TIPY OD NÁS ROVNOU PRO VÁS

  • Udělejte si důkladný průzkum trhu - před nákupem nemovitosti je zásadní provést detailní analýzu trhu a porozumět lokálním trendům a cenám.
  • Mějte jasný a realistický rozpočet, který zahrnuje všechny náklady na nákup, rekonstrukci a prodej.
  • Spolupracujte i s odborníky - zapojení profesionálů, jako jsou realitní agenti, stavebníci, designéři a právníci, může zvýšit šance na úspěch.

Závěrem tohoto článku bychom vám chtěli říci, že flipování s nemovitostmi MŮŽE být výnosným podnikáním, pokud je prováděno s pečlivým PLÁNOVÁNÍM, odbornými ZNALOSTMI a REALISTICKÝM přístupem k finančním, ale i časovým požadavkům. Vyplatí se vám to? Jak už jsme napsali, to už si musíte velmi dobře spočítat sami…

Pavel Smíšek
autor článku

Prodejte vaši nemovitost s námi SAMI

Ušetříte, prodáte rychle a za výhodnou cenu.

JAK FUNGUJE
REALITNÍ-SAMOOBSLUHA?